08-519 475 10 info@sfvf.eu

Godkänd Bilverkstad kom till för att branschen måste tillgodose att det finns rätt utbildning och att verkstäderna utför det som kunden förväntar sig enligt Konsumenttjänstlagen.

– När mekaniker, som är anställda i kommuner och i statens tjänst, erkänner att de saknar kompetens blir jag väldigt orolig, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

I skuggan av Godkänd Bilverkstad har SFVF arbetat fram kvalitets- och miljöledningssystemet Certifierad Verkstad Tunga Fordon tillsammans med tillverkare och återförsäljare som MAN, DAF, Malte Månsson, STS Trailerservice med flera.

– Krav på kvalitet, miljö och tydliga villkor för att busspassagerare ska kunna känna trygghet borde vara en självklarhet, säger Bo Ericsson och fortsätter:

– När jag får läsa att det finns personer som jobbar med att serva gasbussarna som rullar på Stockholms gator inte har rätt utbildning blir jag orolig. När till och med mekaniker på bussbolagens depåer larmar om allvarliga brister i hur fordonen servas och repareras måste något skyndsamt förändras.

Certifierad Verkstad Tunga Fordon säkerställer den kvalitet som busspassagerare har rätt att kräva när de åker buss. Kvalitetsstandarden bygger på regelbundna kvalitetskontroller som sker både internt och externt av godkända tredjepartskontrollanter. Kvalitetsstandarden innebär att verkstadens arbete kontrolleras såväl tekniskt som administrativt.

– Med kort varsel kan SFVF starta arbetet med att införa Certifierad Verkstad Tunga Fordon, säger Bo Ericsson.